Kultura
0

U Sarajevu Klezmer festival inspiriran jevrejskom muzikom

FENA
Manifestacija za mir među narodima, inspirirana jevrejskom muzikom nastalom iz spoja različitih kultura, Klezmer festival bit će održan i ove godine u Sarajevu od 13. do 15. septembra.

Festival predstavljaju Ministarstvo vanjskih poslova Italije, Regija Marche, Ambasada Italije u Sarajevu, Forum gradova Jadranskog i Jonskog mora, ARCI, ARCS, Udruga Musica Klezmer, Udruga Jadran -Sredozemlje te Italijanska koorporacija za razvoj, najavljeno je iz italijanske ambasade.

Festival će biti otvoren večeras u Kinu "Bosna", nekadašnjem Kinu "Prvi maj" u Sarajevu u 21.00 sat, dok će nakon zvaničnog otvaranja u 22.00 sata biti održan koncert pjevačice jazz i tradicionalne muzike i pobjednice XVIII izdanja italijanskog festivala autorske muzike Ilarie Patassini-Pilar te rock i blues banda "Snaps" iz Sarajeva.

Naredni dan, u petak, 14. septembra u 21.00 sat koncertom će se u Domu vojske predstaviti jedan od najpoznatijih talijanskih pijanista Giovanni Allevi, kojeg međunarodna kritika naziva i talijanski klavirski genij. Poznat je po obradama klasične evropske muzičke tradicije koju otvara novim pop i savremenim muzičkim tendencijama.

Zadnjeg dana Festivala, 15. septembra u sarajevskoj Vijećnici će u 21.00 sat nastupiti Giovanni Seneca Trio&Sabine Meyer na koncertu pod nazivom "Mediteranski napjevi - za mir među narodima", uz sudjelovanje međureligijskog zbora Pontanima.

Mediteranski napjevi je spektakl koji se zasniva na susretu narodnih pjesama mediteranskog podneblja, od juga Italije, preko Španije, sjeverne Afrike, Grčke i Balkana te originalnih kompozicija Giovannija Senece.

Zatvaranje Festivala predviđeno je nakon koncerta u 23.00 sata, uz nastup kazališne skupine Zeroteatro.