Kultura
1

U sarajevu izložba neorenesansne arhitekture Budimpešte

FENA
Izložba o neorenesansoj arhitekturi Budimpešte otvorena je danas u Muzeju Sarajeva, a u povodu Međunarodnog dana arhiva. Autori izložbe su Tamas Csaki i Violetta Hidvegi, koji su prikazali najljepše neorenesansne građevine Budimpešte, koje i danas krase njene centralne kvartove.

„ U Mađarskoj je 2008. proglašena godinom renesanse i tim povodom je u Arhivu glavnog grada Mađarske otvorena izložba planova i projekata neorenesansnih građevina“, rekao je Feni Csaki.

Naglasio je da je neorenesansa, odnosno gradnja neorenesansnih građevina veoma dinamičan period u Budimpešti, jer je tada glavni grad Mađarske postao velegrad.

„Ovom izložbom dali smo presjek tog građevinarstva, koji je predstavljao veliki izazov za arhitekte. Zato se nadamo da će publika vidjeti kako se Budimpešta uspješno prilagođavala praktičkim potrebama kroz neorenesansu“, kaže Csaki, dodajući da je na izložbi predstavljen i Andrašijev put (Andrássy út) koji je najljepše djelo planske izgradnje grada, a uvršten je u svjetsku baštinu.

U Budimpešti su do danas sačuvane impozantne građevine koje nose karakteristične forme italijanske, njemačke, pa i dijelom francuske renesanse te su postali dio historije grada.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Miroslav Živanović.