Umjetnička galerija BiH
0

U Sarajevu izložba fotografija najvećih ratnih fotoreportera

FENA
Povodom 15. godina francuskog kulturnog centra Andre Malroux u petak je u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba fotografija "Naša priča" koja objedinjava nekoliko stotina fotografija najvećih fotografa i ratnih reportera danas.

Većina njih su bili svjedoci sarajevske i bosanskohercegovačke priče, a njihova imena su dobro poznata: Patrick Chauvel, Luc Delahaye, Ron Haviv, Gerard Rondeau, Enrico Dagnino, Christopher Morris, Laurent Van der Stockt, James Nachtwey, Emmanuel Ortiz, Damir Šagolj, Zijah Gafić, Klavdij Sluban, Milomir Kovačević Strašni, Paulo Nozolino, Tarik Samarah, Gilles Peress i Alexandra Boulat. Oni su bili svjedoci rata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, ali i u Libanu, Afganistanu, Čečeniji, Gruziji, Iraku i drugim ratištima.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktor Centra Fransis Bueb i ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.

Ambasadorica Berniau je istakla značaj rada centra Andre Malroux, a za izložene fotografije rekla je da su svjedočanstvo koje pokazuje što nikad više ne smije da se dogodi.

"Mir je ono što treba ponuditi generacijama koje dolaze", kazala je francuska ambasadorica.