Kultura
22

U Sarajevu u utorak izložba "Dragulji arhitekture 20. vijeka u BiH"

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika će u periodu od 22. aprila do 1. maja upriličiti tematsku izložbu "Dragulji arhitekture 20. vijeka u Bosni i Hercegovini".

Izložba će biti postavljena na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a bit će održana u sklopu "5. međunarodne konferencije o opasnostima i modernom naslijeđu" koju organizira Međunarodni centar za očuvanje naslijeđa - BH CICOP, u saradnji s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu.

Otvaranje izložbe bit će održano 23. aprila na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, a na otvaranju će se obratiti članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Izložba Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je segment koji upotpunjava ovu važnu konferenciju, s obzirom na to da je prvi put koncipirana izložba kojom je na jednom mjestu sakupljeno ono najvrednije što je u Bosni i Hercegovini osmišljeno i izvedeno od 1900. do 1980. godine, a što je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Posjetioci će biti u prilici pogledati 60 panoa na kojima je prikazana dobra arhitekture 20. vijeka u Bosni i Hercegovini, poput vile Emericha Pascola u Banjoj Luci, stare željezničke stanice u Banjoj Luci, Islahijjet u Brčkom, kuće Kočića u Brčkom, Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, Nekropole žrtvama fašizma u Novom Travniku, crkve Majke Božje u Olovu, Hadžišabanovića vile na Palama, stambenog kompleksa na Džidžikovcu u Sarajevu, zgrade Penzionog fonda u Sarajevu, zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, zgrade Historijskog muzeja BiH, palate Musafija u Sarajevu, stambenog naselja Crni Vrh u Sarajevu i sl.