Kultura
268

U sarajevskoj Vijećnici predstavljena fotomonografija "BiH - Očima ljubavi"

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fotomonografija "Bosna i Hercegovina - Očima ljubavi" i izložba slika autora Samira Sinanovića, predstavljene su večeras u sarajevskoj Vijećnici.

Riječ je o ekskluzivnim fotografijama i jedinstvenom projektu u kojeg je tokom sedam godina uloženo više od 60 sati avioletova. Fotomonografija je sačinjena od 448 stranica.

U cilju promocije pozitivnog imidža BiH, fotomonografija prati tok pet velikih rijeka: Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve, priča priču o BiH kao jedinstvenoj državi bez entiteta, kantona, bez naglašenih nacionalnih obilježja i svih drugih mnogobrojnih tereta današnjice.

"Ono što je mene pokretalo je ljubav prema BiH, njeni ukrasi, planine, rijeke, ptice, tu ne postoje granice, entiteti, etniciteti. Htio sam to prenijeti i poručiti drugima, jer je naša zemlja lijepa", kazao je u izjavi za medije autor Sinanović i dodao je da je na ilustriran i inovativan način progovorio o našoj zemlji i njenim vrijednostima.

U projektu su učestvovali i Esad Lukač, fotograf i urednik, Narcis Drocić, autor snimaka vrlo rijetkih ptica, Predrag Zec i Ismet Bešić su fotografi i tehnička podrška redakcije, Eniz Bajrić, zatim savjetnica za komunikacije Amila Saleš, a Damir Midžić potpisuje grafičko oblikovanje i dizajn.

Promotori fotomonografije Husnija Muratović-Tuna, Esad Duraković i Mehmed Akšamija su ukazali da se radi o ljudima koji vole BiH, koji su thjeli da pokažu ljubav prema BiH.

Fotomonografiju prate i autorski tekstovi akademika Esada Durakovića, Enesa Karića, Fra Luke Markešića, bh.lingvistice Husnije Muratović-Tune i kulturologa Srđana Šušnice, i svojevrstan su pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji te duhovnosti bosanskih naroda.

Duraković je uz sve čestitke autoru i čitavom timu ljudi koji je radio na fotomonografiji kazao da se u ovom slučaju tekstovi ne mogu nadmetati sa fotografijama, bez obzira na elokvenciju tekstova, fotografije su eminentno i dominantno likovni izraz.

Fotomonografija "Bosna i Hercegovina - Očima ljubavi" jedinstvena je predstavnica BiH, a Dževdet Tuzlić, moderator promocije, je zaključio da je fotmonografija "kao ona sevdalinka 'Da sam ptica', a Sinanović je bio ta ptica, iz neobičnog ugla posmatrao je BiH, vodio ga je šum rijeke, uzdah planine".

Fotomonografiju je štampao Grafotisak, a izdavač je Kalem.

Promociji su prisustvovale mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života BiH, među kojima su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.