Kultura
16

U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba fotografija "Rat sjećanja"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba fotografija "Rat sjećanja" otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Na izložbi je predstavljena 51 fotografija velikog formata na kojima su spomenici nastali od 1991. godine do danas, na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

Postavku prati i publikacija koja je rezultat trogodišnjeg projekta "Ratni spomenici u BiH od 1991. godine", a kako je istaknuto, radi se o prvom istraživanju takve vrste.

Predstavnik Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd Adnan Hasanbegović je kazao da je izložba predstavlja nastavak njihovog dugogodišnjeg rada na izgradnji mira.

"Tokom naših posjeta mjestima stradanja koje organizujemo zajedno s veteranskim i boračkim organizacijama iz BiH i regije došli smo na ideju prikupljanja fotografija spomenika, postavljanja izložbe 'Rat sjećanja' , kao i izdanja istoimene publikacije", dodao je Hasanbegović.

Naveo je da je projekt nastao radi istraživanja, dokumentovanja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini, u želji za izgradnjom trajnog mira, uspostavljanju dijaloga širom regije bivše Jugoslavije i suočavanja s prošlošću.

"Izložba govori o našoj namjeri da pogledamo drugačijim očima našu prošlost i da vidimo kako zajedno graditi budućnost", istakao je Hasanbegović.

Izložba je u Vijećnici postavljena do 15. oktobra, u novembru će biti otvorena u Mostaru i Banja Luci, a u decembru u Bihaću, nakon čega će izložbu imati priliku pogledati i publika u Beogradu.