Ars Aevi predstavlja dvije izložbe
0

U Sarajevo dolaze najugledniji kustosi i direktori muzeja svijeta

FENA
U Sarajevu će sljedeće sedmice boraviti 50 direktora i kustosa najuglednijih muzeja svijeta koji su za temu ovogodišnje konferencije u organizaciji Internacionalnog komiteta muzeja moderne umjetnosti CIMAM odabrali umjetnost Ljubljane, Zagreba i Sarajeva, najavljeno je iz Ars Aevija.

CIMAM-ova zvanična partnerska institucija i domaćin uglednim gostima je Ars Aevi - Muzej savremene umjetnosti Sarajevo.

Program boravka najprestižnije grupe svjetskih stručnjaka iz oblasti savremene umjetnosti uključit će predstavljanja savremene bh. umjetničke produkcije u saradnji s Centrom za savremenu umjetnost SCCA Sarajevo, Umjetničkom galerijom BiH, CKA Charlama, dok će posebno biti predstavljeni projekti Collegium artisticuma, projekta SCCA Nagrade Zvono koja se realizira u Banjoj Luci, organizacije AbArt iz Mostara i Protok iz Prijedora.

U skladu s godišnjim planom, ali sada u povodu posjete CIMAM-a, Ars Aevi će predstaviti bosanskohercegovačko učešće u internacionalnoj umjetničkoj sceni na nekoliko nivoa.

Posebnu pažnju, odabranu kao centralni program CIMAM-a u Sarajevu, imat će Kolekcija Ars Aevi, u kojoj će akcent biti stavljen na umjetnike s bosanskohercegovačkih prostora.

Predstavnici CIMAM-a iskazali su poseban interes za predstavljanje projekta za Muzej Ars Aevi arhitekte Renza Piana, kao i za aktuelne planove Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo da ovaj muzej izgrade i inauguriraju 2014.

Prilagođavajući kalendar ranije pripremljenih projekata posjeti CIMAM-a, Ars Aevi će u narednoj sedmici predstaviti dvije izložbe: "Umjetnost svijeta u Sarajevu" koja će biti postavljena u Gazi Husrev-begovoj medresi i "Sing Sing" s postavkom u Vijećnici, saopćeno je iz Ars Aevija.