Kina
0

U Šangaju otvorena izložba Piccasovih slika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pariški Picassov muzej u ponedjeljak je otvorio najveću izložbu djela slavnog španskog umjetnika ikada postavljenu u Kini, saopćili su organizatori.

Tokom tromjesečne izložbe u Kineskom paviljonu na nekadašnjoj lokaciji Svjetske izložbe u Šangaju bit će prikazano 48 slika iz svih umjetničkih faza Pabla Picassa, koji je bio pokretač kubističkog pokreta, kao i njegove skulpture i grafike.

"Pokušali smo pronaći način da otvorimo izložbu u Kini.To nam je prilika da upoznamo kinesku publiku s njegovim djelom", izjavila je za AFP Anne Baldassari, direktorica Nacionalnog Picassovog muzeja, poznatijeg kao Muzej Picasso, u Šangaju, neposredno uoči otvaranja izložbe.

Muzej Picasso zatvoren je radi renoviranja skoro dvije godine, što mu je omogućili da u nekoliko gradova širom svijeta - uključujući San Francisco, Sydney i Toronto - izloži slike iz svoje kolekcije.

Sponzor izložbe, privatna šangajska kompanija Tix Media, saopćila je da ju je koštalo skoro 10 miliona eura da "dovede" Picassova djela u kineski finansijski centar.

Picasso je prvi put predstavljen kineskoj javnosti 1983. godine, kada je ondašnjhi francuski predsjednik Francois Mitterrand otvorio izložbu 25 umjetnikovih radova u glavnom gradu Pekingu.

Šangajska izložba pokriva sve periode Picassove dugačke karijere, od slika koje je naslikao kada je imao samo 14 godina do slike koju je naslikao godinu prije smrti. Izložba uključuje slike kao što su "Bosonoga djevojka" i "San".

Djela koja će biti prikazana u Šangaju donedavno su bila izložena u Tajpehu.

"Muzej pokušava da pronađe lokaciju u Pekingu prije nego što se preseli u druge azijske gradove", kazala je Baldassari.

"Prihodi od svjetske turneje izložbe donijet će više od 50 miliona eura sredstava za obnovu muzeja, koji će utrostručiti prostor za svoju kolekciju, kazala je Anne Baldassari", direktorica Nacionalnog Picassovog muzeja.