Kultura
0

U programu Panorama prikazan kineski film "Druga polovina"

FENA
U okviru programa "Panorama" sinoć je na Sarajevo film festivalu prikazan kineski film "Druga polovina" režisera Ying Lianga.

To je drugi Liangov film, snimljen sa skromnom opremom i neprofesionalnim glumcima koji u potpunosti opravdava hvalospjeve filmske kritike nakon njegovog debitantskog filma "Taking Father Home, snimljenog s podjednakom skromnim sredstvima.

Ying i njegova koproducentica i koscenaristica Peng Shan su, prikazivanjem žena iz "stvarnog života" koji svoje probleme iznose direktno pred kamerom, iza koje stoji "fiktivna" žena s vlastitim problemima, stvorili dinamičnu perspektivu kineskih žena. "The other half", koji je krenuo stopama "Footsteps of home" već je stekao festivalsku slavu širom svijeta.

Ying Liang rođen je 1977. u Šangaju. Diplomirao je na Odsjeku za režiju Filmske akademije Chongqing Univerziteta u Pekingu. Njegov film "The missing house" osvojio je nagradu za najbolji scenario na Studentskom filmskom festivalu u Pekingu i nagradu kritičara na Festivalu nezavisnog kratkog filma u Hong Kongu.