Kultura
0

U pripremi sedmica posvećena umjetnicama

FENA
U organizaciji Fondacije Cure od 25. do 29. marta održat će se Sedmica posvećena umjetnicama ili SWAN-a (Support Women Artists Now-Say).

Većina događaja (izložbe, filmske projekcije, veče pjesnikinja i javna debata) održavat će se u prostorima Galerije 'Mak' - Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Između ostalih u programu će učestvovati: Leila Čmajčanin, Nina Knežević, Amila Saleš... (Likovna umjetnost, 25. marta).

Planirano je da program izložbi bude postavljen do 30. marta kada se završava regionalni V-Day.

Program izložbi uključuje i prikazivanje video radova umjetnica Maje Bajević, Danice Dakić, Renate Poljak i Ksenije Turčić.

Za 28. marta planirano je veće pjesnikinja, koje će tematski biti okrenuto političkoj angažiranosti.

Do sada su se na poziv za sudjelovanje odazvale Adisa Čečo, Ajnuša Horozović, Ferida Duraković, Šejla Šehabović, Nermina Omerbegović, Ivona Jukić.

Bit će održana i Javna debata o temi kulturnih politika, pozicija žena u odlučujućim tijelima i kreiranju kulturnih politika, pozicija umjetnica u javnim prostorima... Debata uključuje sve umjetnice koje učestvuju na SWAN-u da diskutiraju i učestvuju na debati, te panelistice i paneliste Nerminu Zilđo, Damira Arsenijevića te Dunju Blažević i Šejlu Šehabović.