Kultura
33

U pripremi monografija o Šibi Krvavcu, ugovor Udruženja reditelja i Arhiva BiH

FENA
(Foto: FENA)
U pripremi je monografija o bosanskohercegovačkom reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu na inicijativu Udruženju rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine.

Ugovor o tome potpisali su večeras predsjednica Udruženja Jasmila Žbanić i direktor Arhiva BiH Saša Klepić.

Ovo je prva studija te vrste o nekom bh. reditelju, rekao je Nebojša Jovanović koji priprema monografiju u zemlji čiji reditelji nižu najveća svjetska priznanja.

On podsjeća da uprkos bogatoj filmskoj kulturi, ne postoji sistemsko proučavanje bh. filmske prošlosti.

Ugovor o monografiji potpisan je tokom manifestacije Rediteljski ponedjeljak, održane u sarajevskom kinu Meeting Point, gdje je za učenike srednjih škola prikazan film "Kod amidže Idriza" reditelja Pjera Žalice.

Rediteljski ponedjeljak je manifestacija kojom Udruženje namjerava da projekcijama i razgovorom s rediteljima učini dostupnim filmska ostvarenja i upozna prvenstveno učenike s dostignućima domaćih filmskih i pozorišnih autora te u konačnici doprinese filmskoj kulturi i stvaranju navike odlaska u pozorište i kino.

Te ciljeve je učenicima predočila Jasmila Žbanić, dok ih je Srđan Vuletić, reditelj, pozvao da nakon projekcije "Kod amidže Idriza" pitaju autora Žalicu o svemu što ih interesira u vezi s njegovim filmom i kinematografijom uopće.