Kultura
15

U prepunoj mostarskoj katedrali održan Adventski koncert

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Mostar, večeras je u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve priredilo Adventski koncert u saradnji sa Simfonijskim orkestrom i Župom Marije Majke Crkve u Mostaru.

Na koncertu je nastupio je jedan od najboljih talijanskih horova, Coro Polifonico Cremonese, te solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz dirigiranje maestra Federicoa Mantovania koji je ujedno i voditelj hora.

U pratnji Simfonijskog orkestra Mostar izvedene su neke od najljepših sakralnih skladbi, a posebno Vivaldijeva "Glorija", koja se rijetko izvodi na ovim prostorima.

"Ovima koncertom želimo svim Mostarcima darivati lijep kulturni događaj u ovo pred božićno vrijeme. Kao i uvijek nastojimo ponuditi nešto novo tako da nam je jako drago što možemo ugostiti odlične muzičare iz Italije. S druge strane vodimo računa i o promociji naših muzičara, tako da nam je jako važno što su u ovaj projekt uključeni i mostarski simfoničari. Muzika je lijep most koji povezuje ljude, a i ovaj naš Adventski koncert prilog je tome", kazao je predsjednik mostarske podružnice Napretka prof.dr. Miroslav Palamet.

Na večerašnjem koncertu pored potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića prisustvovali su mnogi dužnosnici iz političkog, vjerskog i kulturnog života grada Mostara.