Kultura
95

U prepunoj galeriji BlackBOX promovisan album sazlije Ćamila Metiljevića

Piše: E.S.H.
Foto: E. H./Klix.ba
Damir Imamović i Ćamil Metiljević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Galeriji BlackBOX je večeras bila premala da primi sve one koji su željeli prisustvovati promociji prvog albuma sazlije Ćamila Metiljevića.

Muzički producent ovog izdanja je Damir Imamović kojem se Ćamil Metiljević zahvalio što mu je pomogao da objavi ono što je godinama radio. Imamović je rekao da je Metiljević tradicionalni stvaraoc u nečemu što je veoma živa tradicija i nije antikvarna priča već predstavlja ono za što mnogi smatraju da je umrlo, ali je zapravo živo.

"Metiljević, osim što sjajno svira, pjeva i kuca u saz, on i pravi te instrumente, tako da CD predstavlja njega kao umjetnika sa svih tih strana", kazao je Imamović za Klix.ba.

Dodao je da je sa Ćamilom Metiljevićem bilo super raditi, a ovaj CD je zapravo prvi koji je Damir Imamović producirao u okviru produkcijske kuće koju je osnovao s ciljem da se rade projekti koje vjerovatno niko ne smatra važnima, pa bi ljudi poput Metiljevića ostali neprezentirani na pravi način.

Metiljević nam je rekao da je veoma sretan i da je iznenađen kako je sve brzo nastalo.

"Ja imam 62 godine, pravio sam sazove i pomalo pjevušio, ali sad imam mogućnost sam sebe da slušam kako pjevam dok radim. Moj najvažniji posao je izrada sazova i mnogo sam ih napravio, ali zahvaljujući Damiru sada imam i CD", kazao je za Klix.ba.

Ćamil Metiljević (1952., Hrasnica) jedan je od najznačajnijih savremenih graditelja saza. Kao sazlija je aktivan od 1976. kada sa Eminom Zečaj odlazi predstavljati BiH i Jugoslaviju na turneji u SAD-u. Nakon toga snima za Arhiv Radija Sarajevo, kao i za Diskoton. Metiljevićev rad na građenju sazova doživljava procvat 1990ih kada se budi potražnja za ovim instrumentom.

Ovaj CD prvi je nosač zvuka kojeg Ćamil Metiljević snima solo. Njegov glas i saz donose novi pogled na sazlijski repertoar, obogaćen ovom prilikom i numerama koje se uz saz pojavljuju po prvi put. Fotografiju potpisuje Imrana Kapetanović, a dizajn omota Edita Gazibara. Materijale o Ćamilu Metiljeviću prikupio Ahmed Burić.