Kultura
0

U Pozorištu mladih izložba "Pozorište pod opsadom"

FENA
U okviru programa "Izložba na izlogu", danas će u Pozorištu mladih u Sarajevu biti otvorena izložba "Pozorište pod opsadom 1992.-1995".

Izložba će biti postavljena na portalima zgrade pozorišta i bit će dostupna pogledu svakog prolaznika u samom epicentru "šetačkog" Sarajeva, saopćeno je iz Pozorišta mladih.

Pozorište mladih izlazi iz okvira čisto teatarske institucije i prodire u javni prostor, osmišljavajući i obogaćujući ''urbani krajolik'' u svojoj neposrednoj blizini. Ono postaje ne samo mjesto odigravanja predstava, već i jedan od pokretača društvenog i kulturnog života u Sarajevu.

Izložba će podsjetiti na herojski otpor koji su pružili teatarski umjetnici tokom opsade Sarajeva između 1992. i 1995. godine, kada je Pozorište mladih s velikim uspjehom produciralo cijeli niz predstava od koje neke imaju i kultni status.

"Bajka o Sarajevu", "Čekajući Godoa" (u režiji proslavljene spisateljice Susan Sontag), "Alkestis", "Cirkus Veliko Stopalo", "Okovani Ibi", "Karta", "Bašeskija san o Sarajevu", "Tigriček" i "Abeceda", samo su neke od predstava koje će na specifičan način biti izložene publici.

Pozorište mladih će u narednom periodu pružiti priliku mladim i neafirmisanim umjetnicima da sudjeluju u osmišljavanju urbanog prostora, ne samo likovnim izrazom, već i različitim performansima i događajima.