Kultura
0

U Potočarima će biti prikazan film "Zemlja nestalih"

Sarajevo-x.com
Dokumentarni film “Zemlja nestalih” autora Mustafe Hadžiibrahimovića, u petak će biti premijerno prikazan bosanskohercegovačkoj publici u Memorijalnom centru Potočari u 20,15 sati.

“Zemlja Nestalih” je film koji prikazuje život preživjelih nakon srebreničke tragedije. Riječ je o bolnom portretu dvoje ljudi koje je tragična sudbina spojila. Sabaheta Fejzić od 13. jula 1995. godine pokušava pronaći nestalog sina i supruga, a u tome joj pomaže Murat Hurtić kao ekspert za otkopavanje masovnih grobnica.

Film je realizovan tokom 2008. godine u produkciji NOI iz Holandije. Svjetska premijera je održana iste godine u Rotterdamu, zatim je prikazan u Den Haagu, Amsterdamu i Ljubljani, a svoju TV-premijeru doživio je na holandskoj državnoj televiziji 30. decembra 2008. na Drugom kanalu.

Ekipu filma, pored autora Mustafe Hadžiibrahimovića čine i urednik Niels de Vries, autor muzike Nihad Hrustanbegović, snimatelj Faik Geci i ton majstori Almir Kozić i Adis Baždarević.

Mustafa Hadžiibrahimović je novinar i urednik holandske državne televizije. Rođen je 1978. godine u Brčkom. Tokom rata u BiH otišao je u Holandiju gdje je diplomirao na Fakultetu za komunikacije i žurnalistiku u Utrechtu, a potom magistrirao krosmedijalni žurnalizam na Media akademiji Univerziteta Erasmus.

Realizirao je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova u Evropi, Aziji i Južnoj Americi, a uređivao je i najpoznatiji politički talk show u Holandiji “Pauw&Witteman”.