Kultura
0

U ponedjeljak koncert mladih virtouza klasične harmonike

FENA
Solisti, dobitnici prvih nagrada na federalnom takmičenju u Gračanici te članovi Kvinteta harmonika Srednje muzičke škole predstavit će svoje vještine sarajevskoj publici na koncertu klasične harmonike 4. juna u Sarajevu.

Kvintet harmonika Srednje muzičke škole pobjednik je na 32. međunarodnom takmičenju klasične harmonike u Puli.

Koncert će biti održan pod dirigentskom palicom Melite Čičić, dok će kao gost nastupiti solistica Belma Šarančić na harmonici uz klavirsku pratnju Aleksandra Grgića.

Na programu će biti djela A. Žurbina, R. Wurthnera, N. Čajkina, W. Zolotarewa, K.H. Duschla, A. Piazzolla, A. Gotza te I. Albeniza.

Kvintet harmonika čine Aida Avdić, Arif Šabotić, Haris Ličina, Amila Čengić te Nermin Bukva. Do sada su održali oko 20 koncerata, a dobitnici su prvih nagrada na federalnim takmičenjima. Na Prvom internacionalnom takmičenju u Sarajevu prošle godine osvojili su drugu i treću nagradu u kategoriji kamerne muzike. Belma Šarančić rođena je 1984. u Sarajevu. Srednju muzičku školu, odsjek harmonika, završava 2000. kao najmlađi maturant u historiji škole, dok uporedo završava i odsjek klavira 2002. godine.

Na Muzičkoj akademiji Sarajevo diplomirala je 2005. godine, a iste godine i na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Nastupala je na brojnim koncertima, među kojima su i oni u SAD-u, Beču, Beogradu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici i Sarajevu. Trenutno radi kao profesorica harmonike u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

Aleksandar Grgić, rođen 1982., na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu diplomirao je ove godine. Na federalnom takmičenju učenika i studenata muzike u Sarajevu prošle godine s Danijelom Keržić u kategoriji klavirskog dua osvojio je drugu nagradu, a iste godine proglašen laureatom 13. proljetnog festivala kamerne muzike u Beogradu. Trenutno je student treće godine Odsjeka za klavir u istoj visokoškolskoj ustanovi.

Melita Čičić, profesorica je harmonike, teoretsko-pedagoških predmeta i dirigentica i stalno zaposlena u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo. Pobjednica je republičkih takmičenja u Hrvatskoj i BiH, a koncentrirala je širom bivše Jugoslavije. Godine 2003. osniva Orkestar harmonika SMŠ Sarajevo.

Koncert za koji je ulaz slobodan bit će održan u Domu vojske u 19.30 sati.