Galerija "Gabrijel"
0

U ponedeljak otvaranje izložbe "Lični rukopisi"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Lični rukopisi" naziv je izložbe članice Udruženja likovnih umjetnika HKD "Napredak" profesorice Nerice Abdulić-Osmančević i likovne grupe "Akvarel3" koja će biti otvorena u ponedeljak, 7. februara u Galeriji "Gabrijel" Kamernog teatra 55.

Likovnu grupu "Akvarel3" čine učenici Nerice Abdulić-Osmančević - Dika Karkin, Ljubinka Bilić i Alma Vilić. Zajedno će izložiti radove rađene isključivo u akvarelu.

Kako je istaknula za Fenu Abdulić-Osmančević, ona se u dosadašnjoj karijeri bavila isključivo akvarelom. Navela je da grupa s kojom će izlagati djeluje već nekoliko godina, te da su prvi put postavili izložbu prošle godine u Travniku, sa zapaženim uspjehom.

"Izlagat ću zajedno s njima, što je interesantno, jer ljudi uvijek traže uticaj profesora na svoje učenike. Međutim, ja sam uvijek insistirala da svako od njih ima svoj osobni likovni rukopis, zbog čega se izložba tako i zove", kazala je ona.

Govoreći o svojim radovima, navela je da će izložiti nekoliko djela velikih formata, od kojih je najmanji rad veličine 50x70, a najveći 70x100, što ocjenjuje dosta velikim formatima za akvarele.

"Radim u četiri ciklusa od kako sam počela da se bavim akvarelom prije 20-ak godina - to su pejzaži, gradovi, susreti i portreti. Na ovoj izložbi ću izložiti dva portreta sina, a ostalo će biti zimski pejzaži uglavnom iz Austrije, motivi gradova Sarajeva i Travnika, te brodovi u marini", pojasnila je ona.

Radovi su nastali od 2009. godine do danas.

Kada je riječ o radovima članova pomenute grupe, svaki od njih će izložiti po deset do 12 radova, zavisno od prostora, ali je riječ o manjim formatima, uglavnom veličine 30x40.

I oni će se ovdašnjoj publici predstaviti sličnim temama - pejzažima i mrtvom prirodom.

Izložba će biti otvorena u 19.00 sati, a moći će se pogledati do 14. februara.