Kultura
17

U Počitelju počela manifestacija "Neretvanske vedrine 2014."

FENA
U Galeriji "Mlaz" u Počitelju je započeo Treći međunarodni karavan pjesnika, kantautora i glazbenih grupa pod nazivom "Neretvanske vedrine 2014.", priopćio je danas organizator ove manifestacije, Udruga za interkulturalnu suradnju, razmjenu, ekološku edukaciju i strateški marketing kulturnih djelatnosti "Prokultura –Sarajevo".

Sinkretički spoj umjetničke energije i mnogobrojne publike započeo je Šantićevom Eminom u izvedbi Jadranke Stojaković u video-spotu kojeg je režirao Ratko Orozović, koji ove godine slavi pedeset godina umjetničkog rada.

Potom je poetsko druženje započeto pjesmom Edgara Alana Poea koju je na engleskom jeziku intepretirala glumica Gina Landor.

Na otvorenoj sceni su se potom smjenjivali pjesnici Zdravko Kokanović, Jože Brenčić, Tomo Novosel i Zlatko Kraljić iz Slovenije, Anđelka Klemenčić i Danijela Antičić iz Hrvatske, te Safeta Osmičić iz Holandije. Ugodno druženje sa posjetiocima i gostima Bosne i Hercegovine upotpunjeno je poezijom domaćih pjesnika, i to: Anita Martinac, Nedreta Koso, Anes Oručević, Ivan Vrljić, Zijada Zekić, Jasmina Dizdar, Mirzana Pašić-Kodrić, Admiral Mahić i Šefik Daupović.

O slikama Esme Šabić u postavci pod nazivom "Raskoš južnog smjera" govorio je Dragan Marijanović, dok su posjetitelji mogli pogledati i fotografije pod nazivom "Mjesečarenje", autorice Lare Ciarabellini, gošće iz Italije, kao i domaćih autora "Portret bosanskog behara" Branislava Lukića, te "Šaptači svemira" Sejada Duraka.

U glazbenom dijelu su sudjelovali Alina Hirtl, kantautorica iz Slovenije, Enes Ibričević, profesor gitare, i Dino Porović, kantautor i pjesnik, ujedno i moderirator programa u Počitelju.