Kultura
32

U petak sarajevska premijera predstave Selme Spahić "Natatorijum"

Klix.ba
Sarajevska premijera predstave Selme Spahić "Natatorijum", nastale u produkciji Narodnog pozorišta Subotica, održat će se u petak, 15. maja u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sati u okviru majskog repertoara Scene MESS.

Predstava je nastala kao rezultat pozorišnog istraživanja na temu nade, sa posebnim osvrtom na mlade ljude na Balkanu koji su upali u hroničnu letargiju i inertnost. Sliku i priliku navedene populacije, predstavljaju likovi, Siniše, Miloša, Emila i Vere.

Naglašavajući kako je ovo ostvarenje za nju veoma značajno iz više razloga, kostimografkinja i scenografkinja predstave “Natatorijum“, Darinka Mihajlović, istakla je kako je ovaj projekat pružio priliku da u vizuelnom smislu realizuje nešto što joj je na stvaralačkom nivou predstavljalo određeni izazov.

“Pozorište je jedna vrlo živa stvar i svaki dan, odnosno rad u svakome danu, donosi neka nova rješenja. Proces nastajanja ove predstave je bio vrlo interesantan i obuhvatao je jedan širok istraživački proces, kroz koji smo ulazili u suštinu jednog grada, kroz arhitekturu, razmišljanja njegovih stanovnika i još bezbroj sitnih elemenata koje ga uobličuju u ono što jeste“, navela je Mihajlovićeva te dodala da među saradnicima na predstavi veoma bitna komunikacija i povjerenje kako bi cilj bio kvalitet predstave u svim njenim aspektima.

“Također moram reći da sam jako sretna što jedna ovakva predstava uopšte postoji na našim prostorima, prije svega zbog reakcija ljudi nakon gledanja. Smatram da ako postoji određeni stepen aktivizma, razmišljanja, te naravno konkretnog djelovanja nakon gledanja predstave, onda ona ostvaruje svoj puni smisao“, dodala je Mihajlovićeva.

Uloge u predstavi ostvaruju Vladimir Grbić, Minja Peković, Milan Vejnović i Marko Makivić. Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Darinka Mihajlović, kompozitor muzike je Draško Adžić dok je za scenski pokret zadužena bila Bojana Mišić.

Ulaznice za predstavu nabavit se mogu na blagajni Sarajevskog ratnog teatra svakog dana od 10 do 16 sati ili na dan predstave od 18 do 20 sati, dok se rezervacija ulaznica može izvršiti pozivom na 033 664 070. Broj slobodnih mjesta je ograničen, a ulaznice je potrebno preuzeti najkasnije pola sata prije početka predstave.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.