Kultura
0

U petak počinju Tuzlanski pozorišni dani

Sarajevo-x.com
U petak u 19:30 sati podići će se zavjesa XVIII Tuzlanskih pozorišnih dana. Tuzlanske pozorišne dane 2011 otvorit će domaćin, Narodno pozorište Tuzla, svojom trenutno najnagrađivanijom predstavom Malograđanska svadba Bertolda Brehta za koju režiju potpisuje Jovica Pavić.

Ovom je predstavom Narodno pozorište Tuzla na 27. Pozorišnim igrama u Jajcu 2008. godine osvojilo Veliku plaketu grada Jajca za najbolju predstavu u cjelini. Također je i reditelj predstave Jovica Pavić dobio nagradu za najbolju režiju, scenograf predstave Todor Lalicki nagradu za najbolju scenografiju, kostimografkinja Amela Vilić nagradu za najbolju kostimografiju i kompletan ansambl predstave nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Ansambl predstave je također na Međunarodnom festivalu autorske poetike 2008. godine osvojio Nagradu za visoku razinu glumačkog umijeća. Grad Osijek je Narodnom pozorištu Tuzla dodijelio Nagradu sa poveljom za izvedbu predstave Malograđanska svadba na manifestaciji Osiječko ljeto kulture 2010.

U subotu, 19. novembra na sceni Narodnog pozorišta Tuzla bit će izvedena Radnička hronika Petra Mihajlovića u režiji Ane Đorđević, a u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka koje je ovu predstavu radilo u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem iz Novog Sada.

Devetnaesti novembar će se ove godine obilježiti i kao Noć Teatra. Narodno pozorište Tuzla, koje i ove godine učestvuje u obilježavanju ove međunarodne manifestacije, će pored izvođenja banjalučke predstave na tuzlanskoj sceni, izvesti i predstavu rađenu u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh, Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh, Ivice Ivanca u režiji Nine Kleflin, u susjednoj Hrvatskoj, tačnije u Kazalištu Virovitica i tako dati još veći značaj ovoj manifestaciji u kojoj učetstvuju gotovo sva pozorišta. U svim pozorištima će na ovaj dan vrata biti otovorena cijeli dan.

Pored ove dvije predstave na ovogodišnjoj reviji će se predstaviti i pozorišta iz Sarajeva, Kruševca, Kikinde, Virovitice, Pečuha, Osijeka, Zenice i Vinkovaca.