Kultura
0

U petak na "meniju" MESS-a umjetnici iz Italije i Slovenije

FENA
Umjetnici iz Slovenije i Italije nastupit će na sarajevskim pozorišnim scenama u okviru repertoara za petak 50. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Ansambl Slovenskog narodnog pozorišta izvest će na sceni Pozorišta mladih u 19.30 sati predstavu "Mali princ", za koju izbor teksta, muzike, režiju i scenografiju potpisuje Diego de Brea. Rađena je prema motivima literarnih djela Antoina de Saint-Exuperyja – legendarnom "Malom princu" i "Vjetar, pijesak i zvijezde".

Priča je puna simbolike i namjerno lišena bilo kakve dramske napetosti, donoseći poruku da svako novo rađanje zauzvrat zahtijeva i jednu smrt.

U predstavi igraju balerina Tijuana Križman, te Peter Boštjančić i Ksenija Mišić.

Umjetnici iz Italije festivalskoj će se publici predstaviti komadom "Priče o junu" koji će u 21 sat na sceni Kamernog teatra 55 izvesti ansambl Kompanije Pippo Delbono. Ideju i režiju potpisuje Pippo Delbono koji jedini i glumi u ovoj predstavi.

Delbono, sam na sceni, priču počinje riječima i malim gestama, a na svom putu priča i svoju i priču ljudi koje susreće prilikom spašavanja iz psihijatrijske bolnice u kojoj je živio.