Bošnjački institut
0

U petak koncert Mersihe Teskeredžić i Aleksandre Romanić

FENA
Javna ustanova "Sarajevo art" organizirat će u petak, 9. aprila u Bošnjačkom institutu recital za violinu i klavir u interpretaciji mlade bh. violinistice Mersihe Teskeredžić i poznate pijanistice Aleksandre Romanić.

Na repertoaru koncerta, koji će početi u 19.30 sati, bit će djela D. Shostakovicha, W. A. Mozarta, J. Barmsa i P. de Sarasatea, saopćeno je iz "Sarajevo arta".

Violinistica Mersiha Teskeredžić je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Faruka Sijarića. Specijalističko obrazovanje nastavila je u Istanbulu u klasi prof. Cihat Askina, kao državni stipendist Vlade Republike Turske.

Uspješno je učestvovala na brojnim takmičenjima, od kojih se ističe Internazionale de la Valtidone u Italiji (2003).

Nastupala je u Rusiji, Turskoj, Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Švicarskoj, Izraelu, Hrvatskoj i BiH.

Trenutno radi kao asistent na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu - Odsjek violine i kamerne muzike.

Pijanistica Aleksandra Romanić rođena je u Zagrebu. Srednju muzičku školu završila je u Sarajevu u klasi prof. Faride Mušanović. Već sa 16 godina odlazi u Moskvu, gdje ostaje punih devet godina u prestižnoj klasi Vere Gornostaeve na Konzervatoriju Čajkovski.

Kasnije se usavršavala na Julliardu u New Yorku kod prof. Gyorgyja Sandora.

Dobitnica je velikog broja nagrada na značajnim jugoslavenskim i inostranim takmičenjima i jedna je od najboljih pijanistkinja sa prostora bivše Jugoslavije.

Bila je profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i ima bogatu koncertnu karijeru širom Evrope i SAD-a.

Kao solistica, nastupala je sa svim velikim orkestrima bivše Jugoslavije, kao i sa Munchenskim filharmoničarima.

Svira djela standardne klavirske literature, a njene interpretacije muzička kritika označava kao izuzetan spoj lirizma i virtuoznosti.

Trenutno živi u Minhenu.