Kultura
0

U Otvorenom kinu prikazan film "Provala"

FENA
SFF
SFF
Sinoć je u Otvorenom kinu Heineken prikazan film britanskog režisera Anthony Minghelle "Breaking and entering" (Provala), s Jude Lawom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. U filmu Law i Binoche glume očajne duše u želji za novim počecima i romansama.

"Breaking and entering" je prvi Minghhellin film koji je režirao po vlastitom scenariju od 1991. godine i filma "Truly Madly Deeply". Jud Law i Juliette Binoche čine sjajan par, glumeći dva lika očajnih duša željnih novih romansi i novih početaka, stvarajući iskrenu međusobnu hemiju.

Radnja filma počinje provalom u kompleks skladišta koje koristi arhitekti Will (Jude Law i Sandy (Martion Freeman). Jedan od lopova je Miro, inteligentni tinejdžer koji se druži s pogrešnim ljudima i pod policijskom je prismotrom. Mirina majka, Amira (Binoche), izbjeglica iz Bosne, i Will susreću se nakon što on počinje da samoinicijativno prati pljačke svog arhitektonskog prostora i uviđa da je Miro jedan od lopova. Među njima se razvija romansa, a Willov intimni život je na kušnji ionako opterećen burnim odnosima sa svojom partnerkom Liv (Robin Wright Penn) i njenom autističnom kćerkom.

Radnja filma smještena je u londonski kvart King Cross, zloglasan po kriminalcima, imigrantima i raznim problematičnim likovima, koji Minghella krajnje realistično prikazuje.

Nakon projekcije filma, publici u kinu Metalac obratila se i gošča 13. SFF-a Juliette Binoche, koja nije krila radost svojim ponovnim boravkom u Sarajevu. Naime, kako je objasnila, dok se pripremala za ulogu Amire u "Breaking and entering", ona je bila gošća direktora SFF-a Mirsada Purivatre i njegove supruge koji su je učili osnovnim riječima bosanskog jezika.

Obraćajući se puiblici, slavna francuska glumica je poručila kako čitav svijet dobro zna šta se dešavalo u Sarajevu i u čitavoj BiH, te da lokalni ljudi i umjetnici svojim filmovima, knjigama i poezijom mnogu poslati snažnu poruku svijetu o zlu koj je zadesilo Bosnu i Hercegovinu