Kultura
5

U okviru programa Open Air prikazan dobitnik Zlatne palme "Dheepan"

FENA
U okviru programa Open Air 21. izdanja Sarajevo Film Festivala sinoć je prikazan film "Dheepan", francuska drama režisrera Jacquesa Audiarda i pobjednik ovogodisnjeg filmskog festivala u Cannesu.

Film je priča o Dheepanu, tamilskom borcu u Sri Lanki koji odluči da bježi iz zemlje kada se građanski rat privodi kraju i pobunjenici su pred porazom. On sa sobom odvodi dvije neznanke - ženu i djevojčicu - u nadi da će lakše doći do azila u Francuskoj. Po dolasku u Pariz "porodica" nalazi svoj privremeni dom. On nalazi posao kao domar u zgradi, ali nasilje s kojim se suočava u novoj sredini otvara rane iz rata i Dheepan je prisiljen da štiti osobe za koje se nada da će postati njegova prava porodica.

Dheepan" je na neki način i neočekivani osvajač Zlatne palme jer je naišao na podijeljene reakcije nakon projekcije na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

Nakon projekcije filma, publici su se obratili glavni protagonisti filma Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan, koji su zahvalili na srdačnom prijemu u Sarajevu i velikom odzivu na projekciji filma.

SFF