Kultura
0

U novembru promocija knjige "Mir i kazna" Florence Hartmann

FENA
Sarajevska izdavačka kuća Buybook objavit će u novembru bosansko izdanje knjige bivše glasnogovornice Haškog tribunala Florence Hartmann "Mir i kazna".

Knjiga je u pripremi i najvjerovatnije će iz štampe izaći oko 10. novembra.

Iako je prvobitno najavljivano da će bosansko izdanje ove knjige izaći iz štampe krajem oktobra, proces njene pripreme je usporen zbog autorizacije prijevoda s francuskog jezika.

Kako je Feni potvrdila Ida Hamidović, urednica Buybooka, planirano je da knjiga "Mir i kazna" na bosanskom jeziku izađe iz štampe za vrijeme održavanja međunarodnog sajma knjige u Zagrebu "Interliber" od 7. do 11. novembra.

Bosansko izdanje bit će, najvjerovatnije, promovirano 12. novembra u Sarajevu, dva dana nakon predstavljanja ove knjige na hrvatskom jeziku u Zagrebu, kazala je Hamidović.

Također, sama autorica je potvrdila svoj dolazak tim povodom u Sarajevo.

Nekadašnja dugogodišnja glasnogovornica Haškog tribunala svojom knjigom "Mir i kazna, tajni haški ratovi između međunarodne pravde i međunarodne politike" izazvala je buru ne samo na području bivše Jugoslavije već i na međunarodnoj sceni.
Ova knjiga, objavljena 10. septembra u Francuskoj, probudila je pažnju svjetske javnosti autoricinim navodima da je Haški sud bio birokratizirana, političkim borbama podijeljena institucija koja nije bila na visini zadatka svoga časnog mandata, a u kojoj su važne pozicije često bile popunjene osobama kojima je na prvome mjestu bila lojalnost prema svojoj zemlji, a ne prema pravdi.