Uprkos značaju koji imaju
0

U nezavidnom položaju sedam institucija kulture

FENA
Sedam institucija kulture od značaja za državu našlo se, početkom 2009., u nezavidnom položaju zbog činjenice da budžet Kantona Sarajevo, a iz kojeg se sufinansira redovna djelatnost ovih institucija, još nije usvojen, potvrđeno je Feni iz Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH koja spada u ovu grupu.

Od usvajanja budžeta se ne očekuje mnogo zato što je u njegovom Nacrtu transfer ovim institucijama umanjen za 20-30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Budžetom institucija BiH, preciznije u okviru Ministarstva civilnih poslova BiH, predviđena su ista sredstva kao i 2008., a koja se odnose na pomoć Programu sufinansiranja institucija kulture u BiH (tri miliona KM).

Ova sredstva bit će operativna tek nakon što Ministarstvo civilnih poslova provede procedure donošenja odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu, objavljivanja javnog poziva ili natječaja tako da će ove institucije ponovo morati čekati juni ili juli kada će im biti doznačena sredstva za januarske plaće.

"Imajući u vidu da je u budžetu FBiH transfer namijenjen za zaštitu kuturnog naslijeđa ove godine umanjen za 70 posto, sve ukazuje da je kultura u BiH na izdisaju", izjavio je Feni direktor Biblioteke Sakib Pleh.

Na području BiH, među mnoštvom kulturnih institucija, djeluje i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH kao jedina institucija ove vrste koja slijepim i slabovidnim osobama omogućava pristup i korištenje kulturnih i znanstvenih tekovina čovječanstva u tehnikama dostupnim slijepim (Brajevo pismo, audio i digitalna tehnika i uvećani tisak).

Biblioteka raspolaže knjižnim fondom od 12.200 bibliotečkih jedinica, dva savremeno opremljena tonska studija za snimanje knjiga i časopisa i Brajevom štamparijom.

Knjižni fond koristi 1.158 slijepih korisnika: iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te izbjegle i raseljene osobe iz SDA, Švedske, Danske, Finske, a sve usluge Biblioteka korisnicima pruža bez ikakve naknade.

Za razliku od drugih, ova biblioteka ima izuzeteno razvijenu izdavačku djelatnost koja je prema mišljenju Centra za ISBN broj BiH svrstava u prvu kategoriju izdavaštva.

Trenutno u izdavačkoj djelatnosti, a u povodu obilježavanja 200 godina od rođenja Louisa Braille izumitelja Brajevog pisma, Biblioteka priprema Početnicu za odrasle slijepe koja će koristiti novooslijepljenim osobama da nauče to pismo.

Smatra se da su slijepe osobe, ukoliko ne poznaju Brajevo pismo, u kategoriji nepismenih.