Kultura
1

U nedjelju film "Pista života" Dine Mustafića

Klix.ba
U nedjelju, 28. aprila, u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru bit će prikazan dokumentarni film “Pista života” reditelja Dine Mustafića iz 1993. Projekcijom ovog filma bit će završen filmski program u okviru ovogodišnjeg Modula Memorije Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS. Ulaz na projekciju je besplatan.

"Film se bavi ispitivanjem jedne granične situacije ljudskog iskustva, gdje jedna linija, jedna crta, u ovom slučaju to je aerodromska pista, nekako razdvaja dva svijeta. Svijet života i svijet smrti. Na onom tamo svijetu, svijetu života, slobode i ljudske sreće, i onoga drugog svijeta koji podrazumijeva oduzimanje svih atributa ljudskosti civilizacije i čovječnosti", najavio je Mustafić.

Ovim filmom bit će završen filmski program Modula Memorije 2013 u okviru kojeg su prikazani filmovi Nenada Dizdarevića "Četvrti dio mozga", Patricka Chauvela "Mirrors of War" i "Rapporteurs de Gueress" i Pjera Žalice "Djeca kao i sva druga".

Do kraja Modula Memorije 2013. na sceni Sarajevskog ratnog teatra bit će izvedene još dvije predstave u maju – "Tajna džema od malina", prema tekstu Karima Zaimovića, a u režiji Selme Spahić i produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u koprodukciji sa Fondacijom Karim Zaimović, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i WARM Centrom na programu je 6. maja, 2013. u 20 sati. Modul Memorije 2013. zatvorit će predstava "Izopačeni" Heartefact fonda i BITEF Teatra u režiji Andreja Nosova 9. i 10. maja.