Kultura
0

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras "Lažni car"

FENA
U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će glumci Crnogorskog narodnog pozorišta izvesti predstavu "Lažni car" autora Mirka Kovača.

Predstava je plod saradnje između pozorišne kuće iz Crne Gore i Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima".

"Lažni car" je, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, urađena povodom proslave 50 godina pozorišta iz podgorice.

"Ovo je predstava ozbiljne glumačke i rediteljske improvizacije. Usuđujem se to reći jer imam dovoljno iskustva s historijskim izvedbama. Tema ove predstave je historijska a ko nam može potvrditi da ta ista historija nije također improvizirana", kazao je reditelj "Lažnog cara" Branislav Mićunović.

Crnogorsko narodno pozorište je za potrebe ove predstave okupilo glumce iz Srbije, Makedonije, Crne Gore a scenografija je stigla iz Slovenije.

"Crnogorsko narodno pozorište je ostvarilo svoj cilj a to je otvorenost prema umjetnicima i umjetnosti ma odakle oni bili", rekao je direktor Pozorišta i glavni glumac predstave "Lažni car" Branimir Popović.

Predstava pokušava odgovoriti na pitanje da li je Šćepan Mali doista ruski car ili je samozvanac i fantast koji se uživio u ulogu cara pa vladao Crnom Gorom punih sedam godina?

Uloge tumače Branimir Popović, Milan Gutović, Nikola Ristanovski, Gabrijela Petruševska.