Kultura
0

U narednim danima raznovrstan repertoar Sarajevske zime

FENA
Na programu "Sarajevske zime" večeras je klavirski koncert Sabrine Zelić- Lovrenović, pijanistice porijeklom iz Sarajeva, koja živi i radi u Hvatskoj, gdje predaje na Glazbenoj akademiji.

Na programu koncerta koji će se održati u Bošnjačkom institutu bit će djela : W. A. Mozarta, Prokofjeva, Skrjabina.

Poseban događaj kada je riječ o koncertnim aktivnostima "Zime" je koncert Barbare Hendricks koja će izvesti repertoar Billie Holiday.

Sam koncert će početi svojevrsnom himnom "Sarajevske zima" pjesmom : "Bilo gdje - Sarajevo", za koju je tekst napisao Mirsad Bećirbašić, komponovala Rada Nuić, dirigovat će Dario Vučić, aranžman uradio Sinan Alimanović. Učestvovat će i Hor Opere Narodnog pozorišta i International Band Sinana Alimanovića. Knceret bit će održan u Bosanskom kulturnom centru 20. marta u 20.00 sati.

Barbara Hendricks je rođena u Arkanzasu, SAD. Svoje muzičko obrazovanje i diplomu iz muzike je stekla na Juilliard muzičkoj akademiji u New Yorku gdje je studirala u klasi mezzosopranistice Jennie Tourel. Ranije je završila studij matematike i hemije na Nebraska univerzitetu, stekavši zvanje diplomiranog profesora matematike i hemije. Debitirala je 1974. godine na pozornici Opere u San Francisku. Proglašena je jednim od vodećih interpretatora današnjice. Istaknuta je jazz pjevačica.

Narednih dana, kako je istako direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, posjetioci imat će priliku slušati sevdalinke, džez, klasičnu muziku, pogledati predstavu Slovenskog mladinskog gledališča, naučiti nešto o savremenom plesu...