Kultura
5

U Muzeju Pecci u Milanu postavljena izložba "Ars Aevi in progress"

FENA
(Foto: Tarik Zahirović)
U Muzeju Pecci u Milanu sinoć je otvorena izložba "Ars Aevi in progress", a bit će postavljena do 13. septembra.

Tom izložbom "Ars Aevi" obilježava i dvadeset godina od osnivanja, a neka od djela koja pripadaju Kolekciji Ars Aevija bila su izložena na Bijenalu u Veneciji 2013. godine.

Među izloženim djelima nalaze se i neka od remek djela Aghasyana, Jokanović-Toumina, Bassirija, Kosutha, Kounellisa, Salvadorija, kao i projekt Muzeja Renza Piana, koji će udomiti Ars Aevi u Sarajevu.

"Izložba "Ars Aevi in progress" prolazi kroz etape ovog izvanrednog kulturnog poduhvata koji je danas, uz saradnju između javnog i privatnog sektora, sve bliži ostvarenju cilja: učiniti da Sarajevo postane glavni grad umjetnosti Evrope", kazao je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias povodom izložbe "Ars Aevi in progress".

Iz Ureda za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH saopćeno je da je izložbu u Muzeju Pecci Milano, realizirao Centar za suvremenu umjetnost Luigi Pecci iz Prata i promovirala Općina Prato i regija Toskana, i bit će otvorena do 13. septembra, od utorka do subote od 15 do 19 sati i ulaz je slobodan.