Kultura
0

U Mostaru 9. juna svjetska premijera prve sevdah opere u BiH

FENA
U Mostarskom narodnom pozorištu 9. juna bit će održana svjetska premijera prve sevdah opere "Razlike u rušenjima" cijenjenog britanskog kompozitora Nigela Osbornea, za koju je libreto napisao Goran Simić.

Riječ je o projektu stvaranja nove internacionalne savremene kamerne opere koji je pokrenuo Osborne. Režiju potpisuje Lenka Udovički, dok je za scenografiju zaslužna Marijela Margeta. Operu izvode: Andy Morton, Monica Brett Crowther, Susan Bissat, Robert Rice, Mladen Vasari, Neyire Ashworth, Aidan Burke, Merima Ključo, Rada Pešut, Belma Alić te Toni Pešikan.

To je jedinstveno djelo u kojem sevdah muzika inspirira stvaranje potpuno novog oblika savremene opere. Bit će izvedeno tokom svojevrsne turneje po gradovima BiH, a nakon Mostara bit će predstavljeno publici u Sarajevu (16. i 17. juna), Tuzli (20. i 21). Banja Luci (25. i 26.), Zenici (29. i 30. juna) te na prestižnom London City Festivalu od 9. do 13. jula.

Goran Simić kazao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kako je dio inspiracije za projekt pronađen u njegovoj poeziji, gdje govori o globalizaciji kao procesu u kojem svi idemo za globalnim, pritom zaboravljajući svoju tradiciju i kulturu.

Za njega sevdah je muzika koja je obilježila BiH, ona je riznica našeg duha. Sevdah objedinjuje sve nas, a metafora pjesme je da se moramo nekada osvrnuti oko sebe te vidjeti koje nas vrijednosti povezuju.

Kompozitor Nigel Osborne smatra da sevdah ima određenu integraciju, on je organizam koji u sebi spaja različite elemente kulture Istoka i Zapada. To je mjesto gdje se kao ljudi tražimo i gdje možemo podijeliti osjećaj, ljubav, emociju.

On smatra kako sevdah ima mnogo značenja te da se kao takav može razumjeti u cijeloj Evropi, jer mu je osnova spajanje ljudskih emocija.

Ljepota projekta za Lenku Udovički jeste u energijama koje su se spojile u namjeri stvaranja sevdah opere, dok Marijela Margeta očekuje da će projekt biti dosta alternativan s muzikom protkanom prelijepom ljubavnom pričom u kojoj bi se mogao pomalo naći svako od nas.

U operi je samo jedna sevdalinka u cijelosti - "Akšam geldi", dok se druga "Stade se cvijeće rosom kititi" pojavljuje kao dio jedne cjeline. Također, u operu su unijeti djelići ili stihovi iz nekoliko poznatih sevdalinki, kao što su "Čudna jada od Mostara grada", "Puhni vjetre s Trebević planine", "Zvijezda tjera mjeseca", "Dvore gradi komadina Mujo" te "Il' je vedro, il' oblačno".

Svi koncerti u BiH bit će realizirani uz prateće programe obuke. U jesen ove godine počet će drugi dio turneje kada će sevdah opera biti predstavljena publici širom Velike Britanije.

Tokom naredne godine planira se šira evropska prezentacija projekta u okviru koje će koncerti biti održani u martu u Turskoj (Ismir, Istanbul, Ankara i Eskedishir), u aprilu Engleskoj i Velsu, maju Škotskoj, septembru i oktobru u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji te Kosovu. Planirana su i izvođenja u Gruziji, Rumuniji, Grčkoj i SAD-u tokom 2008./2009.