Kultura
0

U Louvreu izloženo saudijsko blago iz predislamskog doba

Sarajevo-x.com
"Revolucionarna" nova izložbu rijetkih artefakata iz davne prošlosti Saudijske Arabije - od kojih neki nikad nisu bili prikazani u inostranstvu - otvorena je u pariškom muzeju Louvre.

Naime, svjetski poznati muzej ugostio je putujuću izložbu "Putevi Arabije: Arheologija i historija Kraljevine Saudijske Arabije", koja pokazuje arheološko blago pronađeno u ovoj zemlji mnogo prije rođenja islama.

"To je revolucionarni historijski događaj", rekao je za CNN saudijski ministar turizma i starina, Sultan bin Salman Al Saud Bin Abulaziz.

"Saudijska Arabija nikad nije bila poznata po svojoj historiji, ne mislim na noviju historiju, već na civilizacije koje su postojale na našem prostoru", rekao je on.

Izložba je rezultat 40 godina iskopavanja diljem Saudijske Arabije, s nekoliko artefakata koji su iskopani samo u posljednjem desetljeću.

Radovi uključuju pogrebne uspravne kamene ploče koje datiraju još od 4.000 godina prije Krista, kao i velike kipove kraljeva Liyhana, drevnog kraljevstva koje je prethodilo današnjoj Kraljevini Saudijske Arabije.

Također, među predmetima su zlato i biserni nakit, uključujući i jednu zlatnu rukavicu, pronađenu u grobnici u drevnom gradu Thaj.

Drugi dio izložbe istražuje ulogu Saudijske Arabije kao kolijevke islama, prikazujući predmete poput vrata od Ka'be u Mekki, što je dar osmanskih sultana iz 17. stoljeća.

Danas, Saudijska Arabija, članica G-20, učestvuje sve više u globalnoj politici, a projekti poput izložbe "Putevi Arabije" služe zvaničnom Rijadu da pokaže svoj kulturno-historijski značaj, kazao je Al-Saud.

Inače, 2007. godine Francuska i Abu Dhabi su potpisali međuvladin sporazum za otvaranje ogranka muzeja Louvre u Abu Dhabiju. Otvaranje je planirano za 2013. godinu, a gotovo je suvišno i govoriti o značaju tog projekta za upoznavanje Arapa s evropskom i zapadnom kulturom, javio je CNN.

"Putevi Arabije" bit će izložena u Louvreu do 27. septembra, nakon čega će krenuti diljem svijeta - sljedeći domaćin je Španija.