Kultura
8

U Londonu umjetnici Sarajevske opere izveli "Hasanaginicu"

FENA
Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu u saradnji s MSC Fondacijom za stipendiranje mladih umjetnika organizirala je jučer koncert na kojem su se predstavili prvaci sarajevske Opere.

Koncert je održan u dvorani St Jame’s crkve u centralnom Londonu, a izvođači sopran Aida Čorbadžić, tenor Amir Saračević i maestro klarinetista Emir Nuhanović izveli su ariju opere "Hasanaginica".

Ambasador BiH u Londonu Mustafa Mujezinović je pozdravio posjetioce i istakao da je ovo britanska premijera arije bh.opere “Hasanaginica”.

Predsjedavajuća Fondacije MSC Nakako Watanabe zahvalila je Ambasadi BiH na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i izrazila želju za nastavkom saradnje, te poželjela da sljedeći ovakav koncert bude održan u Sarajevu zajedno sa stipendistima Fondacije.

Umjetnike i djela koja su se izvodila predstavio je poznati muzički historičar i kritičar Roderick Swanston, poznat u Velikoj Britaniji po predavanjima o ozbiljnoj muzici na radioprogramima BBC-a.

Prisutnima je ukratko predstavio historijat poeme o "Hasanaginici" i njenom sadržaju, a posebno nadahnuto je govorio o djelu našeg kompozitora Asima Horozića.

Osim arija iz opere “Hasanaginica” predstavnici sarajevske Opere izveli su i druga djela svjetskih autora, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.