Kultura
8

U Kriterionu otvorena izložba kostima, prvu noć upotpunile balerine iz Bellartea

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izložba kostima kostimografkinje i slikarice Lane Lončarević otvorena je u četvrtak navečer u sarajevskom Kriterionu.

Izložbu je otvorila kustosica Elma Hodžić, a uz kostime izložene su i prateće fotografije. Pored večerašnje izložbe održan je muzičko-scenski performans u kojem su učestvovale balerine iz Bellartea.

Cilj performansa bio je kroz pokret prikazati funkcionalnost kostima. Kostim mora biti prije svega funkcionalan, ali i udoban, te zadovoljavati estetske kriterije naručitelja.

Kostimografkinja i slikarica Lana Lončarević rođena je u Sarajevu. Akademsko obrazovanje stekla na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Već niz godina učestvuje u velikom broju likovnih izložbi, samostalnih i grupnih.

Lončarević se bavi i kostimografijom radeći na brojnim filmskim, teatarskim i serijskim ostvarenjima poput "Big sister", "Neki novi klinci", "Cabaret 2014", "Here's to life", "Picigin" itd. Već tradicionalno učestvuje u manifestaciji Noć Muzeja.

Izložba je savršena prilika da zainteresovani vide kako to izgledaju kostimi koji su korišteni u raznim predstavama, serijama, filmovima, te kako se svi ti kostimi čuvaju.

Primjerci koji su mogu vidjeti pripadaju periodu 2014-2016, a izložba će biti otvorena pet dana. Ulaz je besplatan.