Kultura
0

FOTO / U Kalesiji održani "Dani Povelje"

Sarajevo-x.com
U organizaciji JU Gradska biblioteka Kalesija i Bošnjačke zajednice kulture Preporod Kalesija i ove godine uprilićena je dvodnevna manifestaciju "Dani Povelje", koja se održava u povodu obilježavanja 29. avgusta, dana kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina bana, najstariji pisani dokument na bosanskom jeziku u kojem se spominje država BiH.
Manifestacija je prethodnih godina počinjala 29. augusta, ali je ove godine došlo do pomjeranja termina zbog bajramskih blagdana. Manifestaciju je otvorio Raim Omerović, načelnik općine Kalesija.

Prvog dana manifestacije, u galeriji kalesijskog BKC-a otvorene su izložbe slika "Reljef Bosne" kalesijskog slikara Sejfulaha Imamovića, kao i izložba "Stara Bosna", na kojoj su predstavljene slike koje su nastale na likovnoj koloniji "Džafići 2011", a koje su rađene po historijskim motivima.

O slikarskom umijeću Sejfulaha Imamovića govorio je Fikret Jahić - Vršanin. Također, promovirana je i knjiga Sejfučaha Imamovića "Leksikon tradicionalnih bosanskih termina". O knjizi su govorili Fatmir Alispahić i Fahrudin Sinanović.

Drugog dana manifestacije, u Gradskoj biblioteci je upriličena promocije knjige "Snagovo i okolina kroz vijekove" autora magistra Dževada Tosunbegovića. Osim autora, o knjizi su govorili i Amer Redžić, predsjednik BZK Preporod Zvornik, Enver ef. Alić, glavni imam MIZ Kalesija, historičar Samir Halilović i pjesnik Džemal Poljaković, koji je govorio svoje stihove posvećene Snagovu.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo što je Kalesija manifestacijom "Dani Povelje" nastavila da obilježava jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH.