Kultura
0

U Jajcu Međunarodna slikarska kolonija od 5. do 12. augusta

FENA
Međunarodna slikarska kolonija "Kroz historiju do svjetske baštine UNESCO-a - Jajce 2007.", koja će u tom gradu i njegovoj okolici biti održana od 5. do 12. augusta, koncipirana je kao simpozij renomiranih slikara.

Sedmodnevni program obuhvatit će radne izlete u pleneru i predavanja čiji je cilj upoznavanje slikara o kulturi i historijskom naslijeđu Jajca i Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori međunarodne kolonije.

Radovi koji će nastati za vrijeme slikarske kolonije bit će predstavljeni na izložbi 12. augusta u foajeu Doma kulture u Jajcu. Svi učesnici po jedan rad poklonit će gradu Jajcu.

Tokom trajanja kolonije u Jajcu će boraviti i češki dokumentarist Marek Dušák, koji će snimati dokument o koloniji i gradu Jajcu za češku televiziju.

U njenom radu učestvovat će slikari evropskog renomea, kao što su Borut Skok iz Pule koji je izlagao u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a bavi se pedagoškim radom u likovnoj struci, Pier Fichefeux iz Pariza, koji već niz godina izlaže u prestižnim galerijama u Japanu, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama.

U projektu participiraju i pedagozi s likovnih akademija iz Valencije i Praga Guillermo Aimerich i Stanislav Diviš, koji su zastupljeni u evropskim zbirkama savremenog slikarstva.

Po završetku simpozija od djela nastalih za vrijeme kolonije bit će formirana zbirka slika koja će ostati kao trajna vrijednost u gradu Jajcu. Ona će biti proširivana realizacijom redovnog simpozija svake godine.

Time bi Jajce trebao osnovati jedinstvenu zbirku evropskog slikarstva u Bosni i Hercegovini na visokom nivou.