Kultura
0

U izdanju Durieuxa objavljena Šehićeva zbirka poezije "Transsarajevo"

FENA
U izdanju hrvatskog Durieuxa ovih dana izašla je nova zbirka poezije Faruka Šehića "Transsarajevo".

Zbirka se sastoji iz tri ciklusa - Proročanstva za 21. vijek, Sićušne mitologije i Transsarajevo. Sadrži pjesme koje bez sumnje spadaju u najjače poetske iskaze danas.

Na pozadini traumatiziranosti iz 90-ih, Faruk Šehić energiju tih godina prenosi u dugim, eskalirajućim pjesmama o temi obnovljenog doživljaja, takoreći tek sada, deset godina kasnije mogućeg otkrića prirode i urbanog svijeta još poratne tranzicijske Bosne i Hrvatske.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Njegovi novi stihovi su oštri, precizni, ironični, skoro surovi i prenabijeni osjećajima; impresivno razotkrivaju, ustvari razgolićuju autorov unutrašnji svijet, a vjerojatno i osjećaj čitave jedne generacije.

Već su Šehićeve prethodne knjige - Pjesme u nastajanju (2000.), Hit depo (2003.), Pod pritiskom (2004.) - izazvale veliku pozornost. Književna kritika doživljava ga kao jednog od najvažnijih novih pisaca, saopćeno je iz Durieuxa.

Pjesme Hit depo na integriranoj bosansko-hrvatskoj književnoj sceni posljednjeg desetljeća mnogi smatraju datumom.

Autor je rođen 1970. u Bihaću. Srednju školu pohađao u Bosanskoj Krupi. Studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio je borac Armije RBiH 1992.-1995. Služio je u 5. korpusu i postigao čin poručnika.

Radi kao novinar i kolumnist sarajevskog magazina "Start". Književne tekstove piše od 1998. godine. Živi u Sarajevu i Zagrebu.