Kultura
17

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba slika bugarskih umjetnika

FENA
(Foto: FENA)
Izložba radova bugarskih umjetnika koji su učestvovali u radu Art simpozijuma Jahorina otvorena je danas u Historijskom muzeju BiH, u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Postavka je otvorena u povodu Dana državnosti Bugarske, a radove je izložilo devet umjetnika ove zemlje.

Umjetnički rukovodilac Art simpozijuma Jahorina Lazo Savić pozdravio je prisutne, podsjetivši da je ova likovna kolonija osnovana 2003. godine s ciljem afirmacije likovne umjetnosti BiH i regiona. Do danas je u njenom radu učestvovalo više od 250 umjetnika iz 20-ak zemalja.

U fundusu Art simpozijuma danas se nalazi više od 300 radova, istaknuo je Savić dodavši da je saradnja sa "Sarajevskom zimom" do sada bila odlična, što učekuje da će biti nastavljeno i u budućnosti.

"Ovdje su postavljena djela bugarskih autora koji su boravili i stvarali na Jahorini. Slike su rađene na velikom formatu koji smo ustanovili prije tri do četiri godine - dva metra puta metar i šezdeset. Tematski su radovi posvećeni figuri i apstrakciji u savremenoj umjetnosti", kazao je on.

Postavku je otvorio ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov, uz ocjenu da su bugarski umjetnici zadnjih deset godina stvarali u okviru Art simpozijuma Jahorina, te da današnja izložba predstavlja izbor tih radova.

"Oni su pravi ambasadori naše zemlje pošto su se iz BiH u Bugarsku vratili s vrlo lijepim osjećajima. Također, izložba je postavljena i povodom bugarskog praznika Baba Marta kada se dijele male lutkice od konca u znak zdravlja, prosperiteta i života koji dolazi s proljećem", istaknuo je on.

Posjetioce izložbe, koja će biti otvorena do 13. marta, pozdravio je i direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, naglasivši da su bugarski umjetnici tokom 30 godina Festivala bili redovni festivalski gosti s različitim umjetničkim izričajima.