Budi realan, traži nemoguće
0

U Grazu otvorena zajednička izložba bh. i austrijskih umjetnika

Sarajevo-x.com
U Grazu je jučer otvorena izložba Budi realan, traži nemoguće, bh. i austrijskih umjetnika i umjetnica, te je najavljena njena postavka u sklopu ovogodišnjeg programa Modul Memorije 2012.

Na izložbi u kultnoj austrijskoj galeriji savremene umjetnosti Rotor svoje radove su izložili Šejla Kamerić, Nebojša Šerić Shoba, Edo Numankadić, Jusuf Hadžifejzović, Damir Nikšić i Michael Blum, Damir Šagolj, Adla Isanović, Kurt i Plasto, Amir Idrizović, Adela Jušić i Lana Čmajčanin, Andreas Heller, Helmut Kaplan, Richard Krische, Mirko Marić, Eva Helene Stern, Edda Stroll, Marcus Wilfing i ILA. Kustosice izložbe su Lejla Hodžić, Karin Lerneis, Eva Meran i Margharete Makoves.

Pred skoro 200 prisutnih gostiju pored umjetnika gostima se obratio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji. Događaj kome su prisustvovali brojni zvaničnici grada Graza posjetio je i Valentin Inzko, a među gostima izložbe bili su i brojni umjetnici. Zasebno je održan poseban sastanak predstavnika gradova Graza i Sarajeva na kome su kustosice Lejla Hodžić i Margharete Makovec te umjetnički direktor programa Modul Memorije i Sarajevskog ratnog teatra Nihad Kreševljaković prezentirali plan organiziranja ove izložbe u Sarajevu 27. aprila 2012. godine kao dio ovogodišnjeg programa Modul memorije i obilježavanja 20. godišnjice od početka opsade grada.

"Posebno zadovoljstvo je organizirati jedan ovakav događaj u sklopu programa Modul memorije, jer se ovdje ne radi o tome da ćemo imati priliku prisustvovati izložbi izuzetnih bosanskih i austrijskih umjetnika, već je ovdje riječ i o suradnji sa ljudima koji su osvjedočeni prijatelji našeg grada. Afirmiranje komunikacije kroz umjetnost i slavljenje različitosti je upravo ono što se čini nekom porukom ove izložbe. U današnjem svijetu kada se moguće želi predstaviti nemogućim, važno je odgovriti revolucionarnim mislima poput ovih koje se pripisuju Che Guevari: 'Budimo realni tražimo nemoguće'. Čini se da samo ako izgradimo takvu realnost, imamo šansu da promjenimo sadašnjost, tj. da nam budućnost ne bude neka mračna prošlost" , izjavio je u povodu izložbe u Rotor galeriji Nihad Kreševljaković.

Izložba će u Sarajevu biti organizirana u različitim gradskim prostorima, a trajat će od 27. aprila do 9. maja 2012. godine. U Grazu, pored ove izložbe i izložbe u Kamera Austrija, bit će organizirana i projekcija filmova producentske kuće Deblokada u sklopu kojih će publika imati priliku gledati filmove Jasmile Žbanić "Poslije, poslije", "Slike sa ugla", "Participacija", te film "Sjećaš li se Sarajeva" Seada i Nihada Kreševljakovića i Nedima Alikadića.