Kultura
0

U Goraždu počeli "Dani 13. Sarajevo film festivala"

FENA
Goražde je od sinoć postalo jedini grad van Kantona Sarajevo, koji je dio programa 13. Sarajevo film festivala (SFF). "Dani Sarajevo film festivala" u gradu na Drini počeli su projekcijom filma "Provala" u režiji Antonya Minghella.

Kako je istaknuto prilikom otvaranja ove petodnevne manifestacije, zahvaljujući dobroj sradnji između Direkcije SFF-a i općine Goražde, ovaj grad dobio je privilegiju da po drugi put zaredom bude dio najveće filmske smotre u regionu.

"Naša sreća zbog uspješno završenog 13. SFF-a, veća je jer ga evo uspješno nastavljamo i ovdje u Goraždu gdje je prenešena atmosfera koja je vladala u Sarajevu punih devet dana. Izuzetno nam je drago da će ljubitelji filmske umjetnosti u narednih pet dana imati priliku u gradu na Drini pogledati filmska ostvarenja koja je i sarajevska publika primila odlično", kazala je predstavnica Direkcije SFF-a Ermela Burdžević, zahvalivši se na izuzetnoj saradnji sa ovim gradom te uz želju da naredne godine SFF u Goraždu bude i mnogo veći.

Ljubitelje filma na otvorenom rukometnom igralištu u naselju 1. maj gdje će projekcije na velikom platnu biti i prikazane, pozdravili su i kantonalna ministrica kulture Sevda Popović i načelnik općine goražde Mustafa Kurtović koji je i otvorio manifestaciju.

Ljubitelji filma večeras će moći pogledati film «Control» režisera Antoana Corbijna. Sutra je na programu projekcija filma "Živi i mrtvi“ u režiji Kristijana Milića, dok je u subotu predviđena projekcija filma "Juhu-hu" režisera Brada Birda.

"Dani Sarajevo film festivala" u Goraždu bit će okončani u nedjelju 2. septembra uz film iznenađenja, a već je poznato da je riječ o najnovijem filmskom ostvarenju bh. režisera Srđana Vuletića "Teško je biti fin".

Pored predstvanika Direkcije SFF-a, posljednjeg dana manifestacije očekuje se i dolazak Vuletića sa kompletnom filmskom ekipom.