Kultura
8

U Goraždu otvorena manifestacija posvećena Isaku Samokovliji

FENA
Polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija", u Goraždu je danas počela 10. književno-kulturna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom".

Hamdo Sijerčić, direktor Centra za kulturu Goražde, koja je organizator manifestacije, rekao je Feni da je današnji program otvaranja manifestacije tekao kako je planirano, od polaganja cvijeća, posjete izložbi “Život i djelo Isaka Samokovlije” koja je stalna postavka Centra za kulturu Goražde, pa do koncerta sefardskih romansi.

Sama manifestacija, podsjetio je Sijerčić, nazvana je po Samokovlijinom književnom djelu “Sunce nad Drinom”.

Za sutra je u okviru ove manifestacije planirano otvaranje izložbe posvećene Isaku Samokovliji, s tim da će ova izložba donijeti neke novine, u odnosu na ranije postavke.

Izložba "Isak Samokovlija: Etika brige o drugom" bit će otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike od VII do IX rezreda osnovnih škola te za srednje škole u BPK-u, Kantonu Sarajevo, Fojnici i drugim mjestima, kao i za građane.

I ove godine bit će organiziran kviz o temi "Život i djelo Isaka Samokovlije", u kojem će učestvovati đaci od VII do IX razreda osnovnih te srednjih škola.

Osim ovih sadržaja planirana je izložba likovnih radova nastalih na Likovnoj koloniji ''Boje prijateljstva'' ULU Goražde i niz dugih sadržaja.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču.

Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovijetki "Od proljeća do proljeća" objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945).

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovijedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan" i druge. Samokovlija je napisao i četiri pozorišna komada - "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine u Sarajevu.