Kultura
0

U Goraždu otvorena izložba fotografija ''Lice ljudskih prava''

FENA
''Lice ljudskih prava'' naziv je izložbe fotografija koja je sinoć otvorena u Centru za kulturu Goražde. U saradnji s ovom ustanovom izložbu su organizirali švicarska ambasada u BiH i Misija OCSE-a u BiH.

Prema riječima službenice za ljudska prava OSCE-a kancelarija Foča Lilic Umrojan izložba će biti prikazana u 15 gradova BiH. Izložba uključuje teme vezane za ljudska prava, od prava na hranu, do prava na religiju i ideologiju, pravo na život, rad, obrazovanje, slobodu misli i vjerovanja, samo su neka od ključnih tema i prava, slikovito prikazanih na 39 fotografija, koje je osigurao "Magnum fotos“ iz Pariza. Ova izložba je bila organizirana i u glavnoj kancelariji UN-a u New Yorku, kazala je Umrejan.

Ona je naglasila da je cilj izložbe da ukaže na značaj i važnost ljudskih prava, a fotografije su jedan od najefektnijih načina.

Izložbu fotografija u Goraždu otvorio je načelnik ove općine Mustafa Kurtović.

"Građani Goražda preživjeli su dobar dio onoga što je prikazano na ovim fotografijama i zbog toga mi je izuzetna čast što je Goražde među 15 gradova u BiH gdje se ova izložba organizira. Upućujem riječi zahvalnosti švicarskoj ambasadi i Misiji OSCE-a u BiH“, kazao je otvarajući izložbu načelnik Kurtović.

Izložba "Lice ljudskih prava“ do sada je organizirana u Mostaru, Sanskom Mostu, Travniku, Zenici i Foči. Njena postavka u Goraždu trajat će do 22. jula, a fotografije zatim putuju u Gacko i Nevesinje.