Kultura
0

U galeriji "Mak" otvorena izložba posvećena Isaku Samokovliji

FENA
U okviru manifestacije “Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom” danas je u Galeriji "Mak" u Sarajevu otvorena izložba "Tragom poetike" posvećana Isaku Samokovliji.

Izložbu su priredili uposlenici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH viši kustos Amina Abdičević i kustos Nedim Mušović. Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Medhija Maglajlić istaknula je da su Centar za kulturu i Općina Goražde već tradicionalno organizatori manifestacije “Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom”.

Pomoćnik načelnika Općine Goražde Sanid Zirak najavio je da bi Općina Goražde u budžetu za ovu godinu trebalo da izdvoji određene iznose za izgradnju kuće Isaka Samokovlije u tom gradu koja je srušena tokom rata te da je finansijsku pomoć za tu namjenu najavilo i federalno Ministarstvo kulture. On je kazao da je pokrenuta i inicijativa da ulica u Goraždu nosi ime Isaka Samokovlije.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Rikica Samokovlija - Najdanović, kćerka Isaka Samokovlije, koja se prisjetila vezanosti njenog oca za Goražde i tuge u njegovom glasu kad je govorio o tom gradu. Izrazila je zahvalnost svim ustanovama i pojedincima koji su se uključili u organiziranje događaja sjećanja na njenog oca.

Muhamed Hrenovica izveo je šansonu za posjetioce izložbe koja će biti postavljena do 10. februara od 10 do 19 sati.

Književnik i pripovjedač dr. Isak Samokovlija rođen je 3. decembra 1889. godine u Goraždu. Gimnaziju je završio u Sarajevu 1910.,a medicinski fakultet u Beču 1917. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, pa u Fojnici, a od 1925. godine je radio u Sarajevu. Bio je jedan od urednika nedjeljnika "Jevrejski život" gdje je 1927. objavio svoju prvu pripovijetku, a prvu zbirku pripovijetki "Od proljeća do proljeća" dvije godine kasnije također u Sarajevu. Iza sebe je ostavio bogat književni opus. Objavio je nekoliko knjiga pripovijedaka: "Nosač Samuel" (Sarajevo 1946.), "Tragom života" (Zagreb, 1948.), "Izabrane pripovijetke" ( Beograd, 1949.), "Đerdan" (Sarajevo, 1952.), "Priča o radostima" (Zagreb, 1953.).

Isak Samokovlija napisao je i četiri pozorišna komada od koji su neki postavljeni i na bh. pozorišnoj sceni. Jedna od najpoznatijih među njima je “Hanka” koja je uz “Plavu Jevrejku”, “Simhu” i “Ratne hljebove” prenijeta i na filmsko platno. Isak Samokovlija umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen na starom jevrejskom groblju u Sarajevu.