Kultura
165

U galeriji Black Box otvorena izložba fotografija "Zmajevi i fanovi"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Zmajevi i fanovi" naziv je izložbe fotografija bh. novinarskog fotografa Harisa Memije koja je otvorena večeras u sarajevskoj galeriji "Black Box" uoči otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Memija se predstavio s 41 fotografijom, koje su nastale tokom sedam dana rada na treninzima Nogometne reprezentacije BiH u Hrasnici, na Ilidži te na utakmici u Gradačcu.

Fotografije su rađene za Saudi Aramco World magazin s ciljem da autor napravi glavnu priču za izdanje juli-august, a ujedno i naslovnicu, dok je dio njih rađen za Xinhua News Agency.

"Na svim fotografijama je zamrznut trenutak, za svaku se fotografiju dobro razmišljalo. Ja nisam neki fudbalski fan, ali tokom rada s našim reprezentativcima sam vidio da su to krasni ljudi. Uvijek je bilo puno publike koja ih je podržavala - oko hotela ili na treninzima, koji su tako iskreno i lojalno uvijek stajali gdje su naši reprezentativci, čak i mnoge žene i djevojke", istaknuo je Memija za Agenciju Fena.

Podvukao je da izložbu ne smatra samo kulturnim događajem i promocijom sporta, već i pozitivnim političkim događajem jer su "Zmajevi" najbolji bh. ambasadori.

Izložba će biti otvorena sedam dana.