Kultura
0

U crkvi iz 'Da Vinčijevog koda' razotkrivena nova misterija

Sarajevo-x.com
U Rosslyn Chapel, škotskoj kapeli poznatoj iz bestselera 'Da Vinčijev kod' razotkrivena je nova misterija sakrivena u tajnom kodu skoro šest stoljeća. Naime, otac i sin koji su bili opčinjeni simbolima izrezbarenim na svodovima kapele tvrde kako su ih dešifrovali i otkrili muzičke note.

Muzičar i bivši operativac britanskog kraljevskog zrakoplovstva Thomas Mitchell (75), te njegov sin, skladatelj i pijanist Stuart Mitchell opisali su otkrivene note kao "zaleđenu melodiju".

"Melodija je zahvaljujući simbolima zamrznuta u vremenu. Bilo je samo pitanje vremena kada će simboli postati jasniji", napisao je Mitchell na svojoj web stranici, na kojoj je detaljno opisao 27-godišnji projekat razbijanja tajnog koda kapele iz 15. stoljeća.

Rosslyn Chapel, smještena oko 11 km južno od glavnog grada Škotske Edinburgha, spominje se u posljednjem dijelu knjige 'Da Vinčijev kod' koju je napisao Dan Brown. Ovo je jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena koju je Hollywood prenio na filmsko platno.

Mitchellove je jednostavno zaintrigiralo 13 muzičara-anđela zamršeno izrezbarenih na stropovima kapele kao i 213 izrezbarenih kocki neobičnih geometrijskih šablona.

"To su zaista izvanredni i prelijepi detalji, pa smo bili uvjereni da kriju neku poruku. Melodiju smo nazvali 'Rosslyn Motet'", dodao je Mitchell.

Svjetska premijera ovog čarobnog moteta zakazana je za 18. maj u kapeli Rosslyn gdje će nastupati četiri pjevača i osam muzičara koji će svirati na srednjevjekovnim instrumentima.