Kultura
0

U Cinema Cityju prikazan crnogorski film "As pik - loša sudbina"

FENA
"As pik - loša sudbina" naziv je crnogorskog filma reditelja Draška Đurovića koja je prikazan večeras u Cinema Cityju u okviru programa Sarajevo Film Festival Guest Present.

Priča prati Belog, nekadašnjeg pripadnika paravojnih formacija u BiH tokom rata 90-ih godina, nakon što izađe iz zatvora i pokuša pobjeći u Italiju. Za njim traga grupa ratnih drugova zbog video-snimka egzekucije grupe ljudi iz tih ratnih godina.

Glavne uloge ostvarili su Branimir Popović, Peđa Bjelac, Michael Madsen, Momčilo Otašević i Jelena Simić.

Reditelj Draško Đurović istaknuo je za Agenciju Fena, nakon projekcije filma, da je riječ o starom tekstu, te da mu se čini kako je vrijeme da se Crna Gora okrene na 90-e, jer se autori obično skrivaju iza estetika i priča koje više ne interesuju nikoga.

  • Mi smo napravili nešto što bije tačno u srce i htjeli smo da to dođe sa strane odakle je taj balkanski cinizam i krenuo, a to je Crna Gora - kazao je on.

Đurović navodi da je film nakon prikazivanja u Moskvi, Štokholmu, Parizu, Nišu i Skoplju došao na najvažniju destinaciju - Sarajevo Film Festival, naglašavajući da je i dramatika ovog grada na određeni način utkana u scenarij.

Također je dodao da je ovo film u kojem se prvi put u istoriji crnogorskog filma pojavljuju holivudski glumci.

Premijera filma je bila 3. augusta prošle godine.

SFF