Kultura
0

U četvrtak svečano otvaranje Gradskog muzeja u Konjicu

Sarajevo-x.com
Konjic (Foto: Sarajevo-x.com)
Konjic (Foto: Sarajevo-x.com)
Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sa zadovoljstvom najavljuje da će direktor misije USAID-a Allan Reed, holandski ambasador Sweder van Voorst tot Voorst i direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) Anders Hedlund otvoriti novi Gradski muzej u Konjicu, izgrađen u saradnji sa Opštinom Konjic.

Svečana ceremonija otvaranja novog muzeja održat će se u četvrtak, 3. februara, u 13:00 sati u Konjicu, Stara čaršija bb. Pozivaju se predstavnici svih medija da prisustvuju ovom događaju.

Ovaj poduhvat dio je druge faze Projekta upravne odgovornosti (GAP II) koji su podržali USAID, Sida i ambasada Kraljevine Holandije. Svaki GAP project zahtjeva učešće lokalne zajednice, a takve se odluke donose u otvorenom i transparentnom procesu. U slučaju Konjica, GAP je osigurao 90.000 dolara za ovaj kapitalni projekat, a Opština Konjic 100.000 dolara. Izgradnja Gradskog muzeja dodatno će doprinijeti razvoju starog jezgra Konjica i promovirati i zaštiti kulturno i istorijsko naslijeđe, uključujući i stare zanate. U muzeju će se organizovati razni događaji, uključujući i izložbe i prezentacije. Muzej će doprinijeti razvoju turizma u Konjicu, a očekuje se da će imati značajan uticaj i na ekonomski razvoj opštine. Ovaj će projekat doprinijeti razvoju lokalne zajednice i poboljšanju komunikacija između građana, turista, institucija, mjesnih zajednica i nevladinih organizacija. Očekuje se da će povećani broj turista u Konjicu donijeti i više prihoda za lokalni biznis i opštinski budžet.

        USAID, SIDA i Ambasada Kraljevine Holandije obezbijedile su po 10 miliona dolara za finansiranje druge faze projekta GAP (GAP II), petogodišnjeg projekta koji pomaže lokalnim vlastima u BiH da povećaju nivo efikasnosti i odgovornosti. Tokom protekle tri godine, GAP I je osigurao podršku 41 opštini širom BiH u izgradnji kapaciteta i unaprijeđenju razine usluga koje pružaju građanima.  Novih 30 opština učestvuje u sličnim aktivnostima u drugoj fazi projekta GAP. Od 64 kapitalna projekta koja se realiziraju u 39 opština, lokalne vlasti učestvuju sa 69%, ili 8,3 miliona dolara, što značajno prelazi dogovorenih 50% učešća.   

Do danas, vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila je preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz USAID-a.