Kultura
0

U četvrtak promocija knjiga Nenada Veličkovića i Viktora Ivančića

FENA
Nenad Veličković
Nenad Veličković
Najnovija izdanja Fabrike knjiga - "Zašto ne pišem i drugi eseji" Viktora Ivančića i "Dijagnoza - patriotizam" Nenada Veličkovića, bit će predstavljena u četvrtak u Sarajevu.

Na promociji, koju zajednički organizuju "Atelje Figure" i beogradski izdavač Fabrika knjiga - o etičkim pitanjima s kojima se suočavaju novinari u državama u tranziciji, te o interpretaciji u nastavi, i o tome kako, kad interpretacija izostane, književnost lako bude zloupotrijebljena, s Viktorom Ivančićem odnosno Nenadom Veličkovićem razgovarat će Dejan Ilić, urednik u "Fabrici knjiga".

Viktor Ivančić rođen je 1960. godine u Sarajevu. Živi u Splitu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik tjednika Feral Tribune. Dosad je objavio: zbirke priča Bilježnica Robija K. i Robi K.; publicističku studiju Točka na U; zbirke ogleda Lomača za protuhrvatski blud, Šamaranje vjetra i Animal Croatica; te romane Vita activa i Planinski zrak.

Nenad Veličković rođen je 1962. godine u Sarajevu. "Vježba" književnost sa studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

"Prvi uvid u to da škola čini mnogo zla u našim životima, a da književnost u tome zločinjenju ima do lakata prljave ruke, dogodio se nad stranicama čitanki. Otkriće (zapravo slutnja, u početku) dobilo je svoju čvrstu potvrdu u toku istraživanja pod nazivom "Obrazovanje u Bosni i Hercegovini: čemu učimo djecu?", provedenog tokom 2006/07. godine.

Rezultati istraživanja pokazali su da književnost služi ideologiji, konkretno nacionalizmu, koji u Bosni i Hercegovini ima tri lica. Učinilo mi se neophodnim, polazeći od konkretnih primjera, u formi koja od eseja ide prema raspravi, izložiti dokaze o površnosti, neznanju, korupciji, ukratko: o načinima na koje ideologija putem književnosti oblikuje, zastupa i brani "interese nacija", kaže Nenad Veličković o knjizi "Dijagnoza - patriotizam".