Kultura
0

U četvrtak prezentacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana-Aleksandrija 2007.

FENA
Prezentacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana - Aleksandrija 2007. i Biblioteke Aleksandrina bit će upriličena 1. marta u Turskom kulturnom centru u 19.00 sati, saopćeno je iz Pres centra Festivala Sarajevo -Sarajevska zima.

Od 25. oktobra do 4. novembra 2007. godine, grad Aleksandrija će biti domaćin XIII Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana, u organizaciji Organizacionog odbora Bijenala Aleksandrija 2007.

Promotor događaja je Međunarodna Asocijacija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), osnovana jula 2001. godine u Sarajevu, za vrijeme trajanja 10. Bijenala.

Cilj Asocijacije je jačanje saradnje među ministarstavima, općinama, institucijama i kulturnim organizacijama na cijelom području Mediterana u svrhu promocije stvaralaštva mladih umjetnika, podsticanja međunarodne razmjene i mirnih odnosa prevazilazeći postojeće političke i geografske granice u evromeditaranskom području.

Historija Bijenala je počela 1985. godine u Barseloni, formirajući kreativnu nit koja se razvila kroz proteklih dvadeset godina izdanjima Bijenala u Barseloni 1985., Solunu 1986., Barseloni 1987., Bolonji 1988., Marseju 1990., Valensiji 1992., Lisabonu 1994., Torinu 1997., Rimu 1999., Sarajevu 2001., Atini 2003. i Napulju 2005. godine.

Veliku mrežu Asocijacije BJCEM trenutno čine 75 članova iz 20 različitih zemalja, a svi su predstavnici lokalne i nacionalne umjetničke stvarnosti u svojim zemljama. Bijenale nudi ideju Evrope i Meditarana koji teže da ujedine zemlje ovog područja, kroz promociju trajnog i zajedničkog rada u oblasti kulture i umjetnosti.

Bijenale Aleksandrija 2007., prvo izdanje Bijenala koje će biti održano izvan evropskog kontinenta, tj. na jugu Mediterana, organizirano je od strane međunarodne Asocijacije BJCEM, vlasti i autoriteta Aleksandrije, Biblioteke Alexandrina (sa Alex Med istraživačkim centrom) i Ateljea Aleksandrije, pod pokroviteljstvom Anna Lindh evromediteranske fondacije za kulturni dijalog te uz podršku Compagnia di San Paolo.

Za vrijeme 10 dana trajanja Bijenala, Aleksandrija će primiti više od hiljadu umjetnika i njihovo stvaralaštvo će biti predstavljeno u javnom gradskom prostoru, koji će da postane tačka susreta odvijanja interkulturalnog dijaloga.

Na Bijenalu Aleksandrija 2007. učestvovat će umjetnici iz 48 zemalja Evropske unije te jugoistočnog i istočnog Mediterana. Bijenale se smatra najvažnijim događajem fokusiranim na stvaralaštvo mladih na području Mediterana, na kome se predstavljaju umjetnici starosti od 18 do 30 godina, u oblastima: plastična umjetnost, arhitektura, strip, film, video art, grafički i indudtrijski dizajn, moda, fotografija, proza i poezija, gastronomija, muzika, teatar, ples i intervencije u prostoru.