Cinemas du Monde
0

U Cannesu objavljena CineLink selekcija 2009.

Sarajevo-x.com
Konkurs CineLinka za 2009. godinu privukao je preko 70 projekata u razvoju iz 14 različitih zemalja Jugoistočne Evrope. Izbor 19 najboljih projekata izvršen je uzimajući u obzir snagu filmskih priča, umjetnički potencijal autora, te sveukupni potencijal projekata za međunarodno finansiranje i distribuciju.

U skladu sa trendom razvoja filmske produkcije u Jugoistočnoj Evropi, broj izabranih CineLinkovih projekata za 2009. godinu, značajno je povećan. Od ukupno 19 projekata, njih 12 će biti predstavljeno u Cinelink selekciji, a preostalih sedam u CineLink + selekciji. Tokom juna 2009., autori i producenti projekata iz CineLink selekcije učestvovaće u radionici za razvoj projekata, koja je kreirana u saradnji sa Binger Film Lab, a fokusirana je na unaprijeđenje scenarija, te finansijske, pravne i marketinške aspekte projekata, s ciljem oblikovanja projekata za prezentaciju na marketu, dok će sedam CineLink + projekata biti predstavljeno direktno na CineLink koprodukcijskom marketu, u avgustu 2009. godine.

Jedan od sedam projekata CineLink + selekcije, izabran je u okviru nove inicijative po nazivom Gost CineLinka. Kroz ovu inicijativu po jedan izvanredan projekat iz jedne od zemalja koje nisu u regionu Jugoistočne Evrope, ali koji ima sličnu produkcijsku i umjetničku realnost, dobiće priliku da se predstavi na CineLink marketu.

Odabrani projekti takmiče se za tri CineLink nagrade koje dodjeljuju francuski CNC, Goteborg Film Fund (po 10.000 eura) i Arte Francuska (6.000 eura). Osim finansijske podrške i dodatnog jačanja njihove međunarodne pozicije, nagrađeni projekti dobiće i nagrade u uslugama u iznosu od po 2.500 eura za potrebe postprodukcije, a koje dodjeljuje Synchro Film and Video Beč.

CineLink selekcija 2009. objavljena je u četvrtak u Cannesu na press konferenciji održanoj u Cinemas du Monde Paviljonu.

CineLink selekcija 2009.